Příběh Boníka

Boník si zažil pořádně krušný start do života, proto jsme se rozhodli sdílet jeho příběh a pokusit se mu pomoci ke zotavení a to nejen pro něj, ale i pro zviditelnění této problematiky, třeba se nám takto podaří dodat odvahu lidem s dobrým srdcem v pomoci i dalším koníkům v podobné situaci.

Jak můžeš i ty Boníkovi pomoci? To se dozvíš na konci článku.

Boník (Bonn Cam) se narodil za účelem nehezkého množení koní. Právě kvůli svému pohlaví se nehodil do stáda a téměř ve 2 letech života byl proto, jakožto hřebec, odebrán ze stáda a přemístěn (schován do houští, samoty mezi vagony), kde byl sám, takřka nechán na pospas osudu. Přebýval zde téměř bez sena a s přístupem pouze k rezavé vodě. Již tehdy špatně chodil, měl špalkové kopyto a neléčené zranění na zadní noze, od té doby kulhá.

Původní majitel koně odprodal, další majitelka jej koupila v podstatě pouze za účelem jeho záchrany. Chtěla mu dopřát lepší život a z otřesných podmínek ho převezla do pastevního ustájení. Bohužel pouze změna prostředí, pastva a dobrý úmysl nestačily a Boňas se nelepšil.

Jeho zdravotní problémy stále přetrvávají, kulhá, není schopen nabrat potřebná kila a svalovou hmotu. Pro nedostatek prostředků na kvalitní léčbu se majitelka rozhodla jej znovu prodat a pokusit se mu tak dopřát podmínky a veterinární péči, které sama nemůže nabídnout.

Michaela Thielová koně odkoupila, byť sama svého koně má. Napůl chromý kůň neměl velikou šanci najít hodného majitele s dobrým úmyslem, a tak ji po poznání Bonova života srdce nedovolilo nechat ho na pospas osudu. Má podporu dalších milovníků koní, ale náklady na záchranu koně jsou značné. Míša tedy volá o pomoc veřejnosti.

Aby se Boňas začal lepšit, je potřeba umístit ho do lepšího ustájení, dopřát mu nepřetržitou péči, velmi kvalitní krmivo, časté návštěvy kováře.

Hlavní a nejpotřebnější je pravidelné vyšetření jeho nohou, zad, krve, kopyt, zubů a následné zahájení léčby. Budou potřeba pravidelné návštěvy fyzioterapeuta a chiropraktika a zahájení tréninku.

Velkým otazníkem je, zda se někdy Bonn Cam dokáže zcela uzdravit. Naději na lepší život si ale zaslouží.

Byla tedy založena veřejná sbírka na pomoc Boníkovi. Tato sbírka ve výši 150 000 Kč je určena pro úhradu nákladů na záchranu koně Bonn Cama. Budou z ní placeny veškeré nutné výdaje na jeho léčbu, ustájení a krmení. Jak se Bonn Camovi daří můžete sledovat na facebooku Bon Can a jeho život.

Jak tedy můžeš pomoci i ty? S projektem Rozběháme Česko - Myteporazime můžeš do 1. září do 12. prosince kdekoli po republice jezdit na koni, běhat, chodit, běhat se psem či dělat jakýkoli sport na pomoc Boníkovi. V rámci celorepublikové  akce POMŮŽEME BONÍKOVI ZNOVU BĚHAT Zdoláš symbolických 5 km a přispěješ tak k jeho zotavení a svou účastí budeš myšlenku navíc jednoduše šířit dál. Výtěžek ze startovného jde na veřejnou sbírku pro Boníka. Za svůj pohyb si navíc vysloužíš prďáckou medaili jako poděkování na památku.

Sbírka na Boníka je pod záštitou organizace Dobrý skutek - co si pod tím představit? Dobrý skutek pro každého přispívajícího ohlídá, že se peníze skutečně dostanou přesně tam, kam bylo řečeno. V praxi to vypadá tak, že Boníka například vyšetří veterináš, Míša mu koupí müsly aby hezky nabíral, přijede kovář, nebo cokoli dalšího, co je nutné pro Bonnyho zotavení, a Míša pošle fakturu Dobrému skutku, který ji obratem proplatí z transparentního účtu. Neexistuje tedy žádná cesta, jak vámi přispěné peníze utratit za cokoli jiného, než Boníkovo zotavení.